Ketjukuljettimet

Ketjukuljettimilla voidaan toteuttaa useita erilaisia materiaalinsiirtotoimintoja ja usein myös kolakuljettimista puhutaan ketjukuljettimina mitä ne tietysti ovatkin. Ketjukuljettimen rakenne on yleensä avoin toisin kuin kolakuljettimen.

Usein toteutukset ovatkin hyvin lähellä toisiaan.

Meillä ketjukuljettimina käsitetään kuljettimet, joissa materiaalin siirto tapahtuu ketjun päällä ei pohjaa pitkin hankaavana. Usein ylävetoiset kolakuljettimet ovatkin siten materiaalista riippuen hyvin lähellä toisiaan.

Ketjukuljettimissa ketju voi olla varustettu esim. kulkurullin, sekä päälle hitsatuilla, tai pultatuilla korvakkeilla, kiinnikkeillä, tai vaikka materiaalille hellävaraiseksi varustettuna esim. kumipaloilla.

Ketju valitaan kuljetettavan materiaalin, tai kappaleiden mukaan:

– Rullaketjut, jotka voivat olla esim. kaarreketjuja, kumipaloilla vaurioherkille kappaleille, tai hammastetuilla sivulevyillä varustettuja puutavaralle.

– Kuljetinketjut, joita käytetään myös kolakuljettimissa voidaan käytää myös suoraan kappaleiden siirtoon. Kuljetinketjut voidaan varustaa kulkurulilla, jolloin kitkan vaikutus vähenee, sekä varustaa tarpeen mukaan erilaisin kantopinnoin, kuten rullaketjukin.

– Lamelliketjut terästä, tai muovia. 

– Takolenkkiketjut kohteisiin joissa vaaditaan suurta kestävyyttä, sekä rasituksen sietokykyä. Takolenkkiketjut varustetaan kohteen mukaan sopivin kolin.

risteysasema
siirtolaitteet